Predpogoj za dober pridelek je zdravo seme
V pridelavi krompirja le zdravo seme zagotavlja predpogoj za visok in kakovosten pridelek. Semenski krompir si je treba priskrbeti dovolj zgodaj, saj nekatere sorte, ki so najbolj iskane, do meseca marca že poidejo. Če semena pred saditvijo ne nakaljujete, ga je priporočljivo do saditve skladišičti na 4°C in na primerni vlagi.
Zgodnejši pridelek krompirja lahko dosežemo z nakaljevanjem gomoljev pred saditvijo ter s pokrivanjem posevka s koprenastimi prekrivali. Pridelovalci zgodnega krompirja so seme prav gotovo že nabavili in ga sedaj nakaljujejo. Za nakaljevanje je značilno, da imajo nakaljeni gomolji zgodnejši in nekoliko nižji pridelek kot nenakaljeni. V postopku nakaljevanja gomolje krompirja izpostavimo določeni temperaturi, vlagi in osvetlitvi. Temperatura vpliva na hitrost rasti kalčkov.
Pri temperaturi nakaljevanja 10 do 15°C poteka proces nakaljevanja počasneje, lahko tudi več kot mesec dni, iz gomolja požene večje število kaličev in rastlina ima pozneje več stebel ter tvori večje število nekoliko bolj drobnih gomoljev. Pri temperaturi nakaljevanja do 20°C pa poteka proces nakaljevanja hitro, iz gomolja požene manjše število kaličev in rastlina nato razvije manjše število stebel. Nekaj dni pred saditvijo je priporočljivo temperaturo nekoliko znižati, da ne pride do šoka, ko gomolje posadimo v razmeroma hladna tla. Zračna vlaga vpliva na izsušitev gomoljev, zato so zelo suhi prostori za nakaljevanje manj primerni. Najbolj primerna za nakaljevanje gomoljev je difuzna svetloba. Če je svetlobe premalo, so kaliči dolgi, etiolirani in krhki ter se radi odlomijo. Pravilno nakaljeni gomolji imajo zbite, do 1 cm dolge kalčke, ki so trdni in se ne lomijo.
Da boste v pestri ponudbi različnih sort semenskega krompirja izbrali pravo sorto glede na vaše potrebe in želje, pa tudi namen pridelave, naj vam bo v pomoč opis sort, ki vam jih nudimo v naših kmetijskih prodajalnah:
Zgodnje sorte: |
BARVA MESA | BARVA KOŽE | UPORABNOST | POMEMBNE LASTNOSTI |
ARROW | bela | svetlo rjava | kuhanje, pečenje | Najzgodnejša sorta v SLO |
KRESNIK | bela | svetlo rumena | kuhanje, pečenje | Tip kifeljčar |
CASABLANCA | krem bela | rumena | kuhanje, pečenje | Kakovostna zgod. sorta |
ANUSCHKA | rumena | temno rumena | kuhanje, pečenje | Primerna za pranje |
MARIS BARD | bela | bela | kuhanje | Zmerno gnojiti z dušikom |
Sred. zgodnje: | ||||
NATASCHA | temno rumena | rumena | kuhanje | Primerna za pranje |
BELMONDA | rumena | svetlo rumena | kuhanje, pečenje | Se dobro skladišči |
MARABEL | rumena | rumena | kuhanje, pečenje | Primerna za pranje |
Srednje pozne: | ||||
RED FANTASY | rumena | rdeča | kuhanje, pečenje | Nadomešča sorto Desiree |
SANTE | rumena | svetlo rumena | kuhanje, pečenje | Kratka dormanca |
SOLARA | rumena | rumena | kuhanje | Odporna na virusne bolezni |
DESIREE | svetlo rumena | rdeča | kuhanje, praženje, pomfrit | Tolerantna na sušo |
ROMANO | krem bela | rdeča | kuhanje | Lahko se dolgo skladišči |
RUDOLPH | krem bela | rdeča | kuhanje | Groba kožica |
Pozne sorte: | ||||
CARLINGFORD | bela | svetlo rjava | kuhanje | Občutljiva na sivenje |
JELLY | rumena | rumena | kuhanje, pečenje, pomfrit | Odpor. na stresne razmere |
KENNEBEC | bela | bela | kuhanje, pečenje | Se dobro skladišči |
MOZART | rumena | rdeča | kuhanje | Izenačeni gomolji |
AGRIA | rumena | rumena | kuhanje, pečenje, pomfrit | Primerna za pranje |
KIS SORA | krem bela | bela | kuhanje, pečenje, pomfrit | Odločna jedilna kakovost |
Valerija Kodrič Majcen, univ.dipl.ing.agr.
vodja rastlinskega programa