Objavljeno dne

Predpogoj za dober pridelek je zdravo seme

Predpogoj za dober pridelek je zdravo seme

krompirV pridelavi krompirja le zdravo seme zagotavlja predpogoj za visok in kakovosten pridelek.  Semenski krompir si je treba priskrbeti dovolj zgodaj, saj nekatere sorte, ki so najbolj iskane, do meseca marca že poidejo. Če semena pred saditvijo ne nakaljujete, ga je priporočljivo do saditve skladišičti na 4°C in na primerni vlagi.

Zgodnejši pridelek krompirja lahko dosežemo z nakaljevanjem gomoljev pred saditvijo ter s pokrivanjem posevka s koprenastimi prekrivali. Pridelovalci zgodnega krompirja so seme prav gotovo že nabavili in ga sedaj nakaljujejo. Za nakaljevanje je značilno, da imajo nakaljeni gomolji zgodnejši in nekoliko nižji pridelek kot nenakaljeni. V postopku nakaljevanja gomolje krompirja izpostavimo določeni temperaturi, vlagi in osvetlitvi. Temperatura vpliva na hitrost rasti kalčkov.

Pri temperaturi nakaljevanja 10 do 15°C poteka proces nakaljevanja počasneje, lahko tudi več kot mesec dni, iz gomolja požene večje število kaličev in rastlina ima pozneje več stebel ter tvori večje število nekoliko bolj drobnih gomoljev. Pri temperaturi nakaljevanja do 20°C pa poteka proces nakaljevanja hitro, iz gomolja požene manjše število kaličev in rastlina nato razvije manjše število stebel. Nekaj dni pred saditvijo je priporočljivo temperaturo nekoliko znižati, da ne pride do šoka, ko gomolje posadimo v razmeroma hladna tla. Zračna vlaga vpliva na izsušitev gomoljev, zato so zelo suhi prostori za nakaljevanje manj primerni. Najbolj primerna za nakaljevanje gomoljev je difuzna svetloba. Če je svetlobe premalo, so kaliči dolgi, etiolirani in krhki ter se radi odlomijo. Pravilno nakaljeni gomolji imajo zbite, do 1 cm dolge kalčke, ki so trdni in se ne lomijo.

Da boste v pestri ponudbi različnih sort semenskega krompirja izbrali pravo sorto glede na vaše potrebe in želje, pa tudi namen pridelave, naj vam bo v pomoč opis sort, ki vam jih nudimo v naših kmetijskih prodajalnah:

 

Zgodnje sorte:

BARVA MESA BARVA KOŽE UPORABNOST POMEMBNE LASTNOSTI
ARROW bela svetlo rjava kuhanje, pečenje Najzgodnejša sorta v SLO
KRESNIK bela svetlo rumena kuhanje, pečenje Tip kifeljčar
CASABLANCA krem bela rumena kuhanje, pečenje Kakovostna zgod. sorta
ANUSCHKA rumena  temno rumena kuhanje, pečenje Primerna za pranje
MARIS BARD bela bela kuhanje Zmerno gnojiti z dušikom
Sred. zgodnje:
NATASCHA temno rumena rumena kuhanje Primerna za pranje
BELMONDA rumena svetlo rumena kuhanje, pečenje Se dobro skladišči
MARABEL rumena rumena kuhanje, pečenje Primerna za pranje
Srednje pozne:
RED FANTASY rumena rdeča kuhanje, pečenje Nadomešča sorto Desiree
SANTE rumena svetlo rumena kuhanje, pečenje Kratka dormanca
SOLARA rumena rumena kuhanje Odporna na virusne bolezni
DESIREE svetlo rumena rdeča kuhanje, praženje, pomfrit Tolerantna na sušo
ROMANO krem bela rdeča kuhanje Lahko se dolgo skladišči
RUDOLPH krem bela rdeča kuhanje Groba kožica
Pozne sorte:
CARLINGFORD bela svetlo rjava kuhanje Občutljiva na sivenje
JELLY rumena rumena kuhanje, pečenje, pomfrit Odpor. na stresne razmere
KENNEBEC bela bela kuhanje, pečenje Se dobro skladišči
MOZART rumena rdeča kuhanje Izenačeni gomolji
AGRIA rumena rumena kuhanje, pečenje, pomfrit Primerna za pranje
KIS SORA krem bela bela kuhanje, pečenje, pomfrit Odločna jedilna kakovost

Valerija Kodrič Majcen, univ.dipl.ing.agr.
vodja rastlinskega programa