Objavljeno dne

Z namakanjem svojih posevkov si zagotovite stabilno kmetijsko pridelavo

Z namakanjem svojih posevkov si zagotovite stabilno kmetijsko pridelavo

Padavine so preko rastne sezone pogosto neenakomerno razporejene. To povzroči motnje v razvoju kmetijskih rastlin, posledica je manjši pridelek od pričakovanega. V ekstremnem primeru (močna suša) lahko pridelek povsem izostane.

namakanje_1Z uvedbo namakanja kmetijskih kultur lahko ublažite, če že ne odpravite škodljive posledice pomanjkanja vode ter dosežete večje hektarske pridelke, višjo kakovost pridelkov, boljšo izrabo hranil, vsakoletno stabilno pridelavo, visoko produktivnost ter ne nazadnje povečanje prihodka in konkurenčnosti pridelave.

Ekonomska upravičenost namakanja je, glede na odzivnost posameznih rastlin na namakanje, različna, največja se dosega pri pridelavi zelenjave. Namakane rastline so bolj bujne, razvijejo večje liste in poganjke, podaljša se jim rastna doba, plodovi so lepšega videza.
Pridelki namakanih vrtnin so tako lahko podvojeni ali celo potrojeni v primerjavi z nenamakanimi.

Učinek namakanja različnih kmetijskih kultur v poskusih na Dravsko-Ptujskem polju (Vir: KGZ Ptuj):

namakanje_3

Vse kmetijske pridelovalce, ki se odločate za nakup namakalne opreme, vabimo, da v KZ Ptuj preverite pestro ponudbo namakalnih sistemov priznanih proizvajalcev PipeLife in Irrimec. Izbirate lahko med različnimi rolomati, cevnimi sistemi z razpršilci, oroševalci, pivot sistemi ter traktorskimi in motornimi črpalkami. Z veseljem vam bomo pomagali pri vaši izbiri.

namakanje_2