Objavljeno dne

Oskrba žitnih posevkov

Po zgodnjem spravilu koruze in dolgi, topli jeseni, ki je omogočala dobro pripravo na setev, smo žita posejali že zelo zgodaj. Ugodne temperature za rast in razvoj posevkov so se nadaljevale vse do konca novembra, celo v začetek decembra. Posledica so gosti posevki, katerih rast se je z nenadnim znižanjem temperature ustavila šele v decembru.

Ker  so bile razmere za rast in črpanje hranil še v začetku toplega decembra, ugodne, je nenaden mraz, ki je nastopil v sredini decembra povzročil, da so določeni posevki,  predvsem ječmena, nepripravljeni na zimske razmere, porumeneli.

Prvo dognojevanje žit je za nami, tudi česanje, ki je zaradi pomrznjenih listov v letošnji sezoni  še posebej dobrodošlo.

Tisti, ki jeseni niste opravili škropljenja proti plevelom, je sedaj čas, da uporabite primeren herbicid oz. herbicidno kombinacijo  glede na stanje zapleveljenosti posevka. (slika spodaj)

Zaradi močne razraščenosti in s tem povezane gostote posevkov je proti poleganju  v letošnji sezoni priporočljiva uporaba rastnih regulatorjev. V naših kmetijskih prodajalnah so na voljo

MEDAX TOP, MODDUS EVO, MOXA, NEXT, STABILAN 750 SL.

V prvi polovici aprila bo tudi že čas za prvo škropljenje v žitih proti boleznim.  S tem ukrepom omejimo predvsem širjenje listne pegavosti pšenice (Septoria tritici), rje in pepelovke na listih in bilih, ter tako poskrbimo za višje donose. 

Med fungicidi so v letošnji sezoni na voljo tudi nekateri novi  pripravki.

Za vse informacije glede škropljenja in pravilne izbire pripravkov se pozanimajte v najbližji kmetijski prodajalni Kmetijske zadruge Ptuj ali pri področnih vodjih.

Ana Ramšak

Delite z ostalimi