
V skladu z uveljavljeno prakso, ki velja že več kot 30 let, v Sloveniji tržimo govedo pod oznako mlada govedina in govedina (v to kategorijo uvrščamo meso starejših govedi). Mlada govedina gre v večjem delu na police kot sveže meso, stara govedina pa v večjem delu v predelavo kot surovina za izdelke, saj je kot sveže meso tržno bistveno manj prodajljiva.
Zaradi specifičnosti pogojev prireje in potrebe po prilagajanju zahtevam trga rejci težko dosežejo zahtevano težo govedi v 24 mesecih. Kot posledica se je z leti uveljavila splošna praksa, da v kategorijo mlado govedo uvrščamo tudi bike B starosti od 24 do 30 mesecev, čeprav ta kategorija po pravilniku sodi v kategorijo govedina.
Na ta način smo dosegli predvsem :
- Rejci lažje vzredijo goved do pričakovane teže, saj je čas vzreje daljši zaradi pogojev prireje v Sloveniji.
- Višja teža govedi ob zakolu ustreza tako rejcem kot potrošnikom, saj gre splošni svetovni trend v smer višje klavne teže govedi.
- Na ta način se goved lahko pita bistveno manj intenzivno, kar je cilj celotne človeške populacije in ne samo rejcev.
- Rejci lahko uporabijo večji delež lastne pašne krme in v manjšem deležu krmo dokupujejo in nenazadnje s tem zmanjšajo tudi vpliv na okolje.
- Rejcem omogočimo boljši donos in s tem možnost povečevanja črede.
- Splošno uveljavljena praksa je pokazala, da je meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, vsaj enako kvalitetno kot meso bikov starih do 24 mesecev.
- In nenazadnje – po ZKP (Zdravi kmečki pameti) je takšno meso bolj naravno, bolj zdravo in za potrošnika vsekakor kvalitetnejše.
Ob rednih pregledih s strani Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bilo
letos v pomladnih mesecih ugotovljeno, da uveljavljena dolgoletna praksa ni v skladu z več kot 30 let starim veljavnim Pravilnikom o kakovosti mesa klavne živine in divjadi. Ker gre za nacionalni pravilnik, smo pričakovali popravek, pri čemer pa v ničemer ne spreminjamo Evropskih klasifikacij govedi z oznakami A in B. Razumno je bilo pričakovati, da se bo poskušalo pravilnik uskladiti z razmerami in trendom na trgu, ne pa da zahtevajo od rejcev, da se prilagodijo popolnoma neživljenjskim pravilom.
Od meseca junija 2019 do konca meseca oktobra so z Ministrstvom za kmetijstvo potekala pogajanja o spremembi pravilnika, pri čemer se vsi deležniki v verigi- rejci, predelovalci, trgovci in potrošniki strinjajo, da je sprememba neživljenjskega pravilnika edina možna pot.
Ob koncu meseca oktobra je bil končno dosežen dogovor s predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spremembe pravilnika so objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije št.67/8.11.2019/stran 8003.
Spremembe pravilnika o kakovosti mesa klavne živine in divjadi nam končno omogočajo odkup govedi nad 24 mesecev .
Roman Belšak
Spremljajte nas tudi na: