Objavljeno dne

Ob iztekajočem se letu 2108

Kot smo si zapisali v gospodarski načrt za leto 2018, v katerem smo ugotavljali, da sta bili pretekli dve leti zaradi vremenskih razmer slabi, tudi po nižjih prihodkih, danes ob iztekajočem se letu 2018 ugotavljamo, da nam je uspelo vsaj deloma nadoknaditi izgubljeno in obrniti negativne trende navzgor.

Kljub težko pričakovanim , že enkrat normalnim pogojem za kmetijsko dejavnost, se leto 2018 ni začelo nič kaj optimistično, skoraj cel mesec marec nas je spremljal sneg in nenormalno nizke temperature za ta letni čas, ko bi morali biti že na njivah, dognojevati zimske posevke in pripravljati površine za spomladansko setev.  Pa vendar, kot marsikdaj rečeno, slab začetek, pa če že ne dober, vsaj boljši konec.

Kljub poznemu začetku spomladanske setve smo z dobro pripravo na sezono uspeli na področju maloprodaje realizirati postavljene načrte za prvo polovico leta, ki jih je sicer nemogoče nadoknaditi v drugem polletju.

Po doslej znanih rezultatih poslovanja maloprodaje pričakujemo vseeno dober izid na koncu leta, skladno s pričakovanji in planom, tako za kmetijski kot živilski del.

Nekoliko slabša zgodba  je začetek odkupa poljščin,  kjer smo imeli zelo slab rezultat na področju odkupa pšenice in oljne ogrščice, pa tudi sicer odkup na državnem nivoju ni bil nič boljši, svoje so pač naredili slabi vremenski pogoji. Vseeno pa nam je narava nekoliko vrnila z dobrimi vremenskimi pogoji v nadaljevanju, bilo je vsega dovolj, med drugim smo odkupili tudi rekordnih 14.000 t koruze.

Vsled reorganizaciji in s ciljem zmanjševanja stroškov poslovanja centralnega skladišča smo delno spremenili sistem priprave zelenjave za trg, odprodali smo pakirno linijo, posledično se je zmanjšal tudi obseg odkupa, bistveno pa tudi stroški centralnega skladišča saj smo prepolovili število zaposlenih.

Kljub nekoliko slabšemu rezultatu na področju odkupa živine,  pa boljši odkupni ceni in količini odkupljenega mleka, bomo tudi na tem področju zaključili s pozitivnimi  indeksi.

S ciljem postopnega razdolževanja firme, kar nam tudi dosledno uspeva po predvidenem načrtu, smo nekoliko umirili investicijske aktivnosti, opravili smo veliko investicijskih vzdrževanj na naših osnovnih sredstvih, nabavili smo med drugim tudi pet kombiniranih avtomobilov za področne vodje, dokončno smo usposobili dve odkupni mesti za žitarice, do konca leta bomo še sanirali skladišče fitofarmacije, pa še kaj.

PA VSE DOBRO V PRIHAJAJOČEM LETU 2019.

Marjan JANŽEKOVIČ,

direktor KZ Ptuj

 

Spremljajte nas tudi na:
Delite z ostalimi