Objavljeno dne

KZ Ptuj na jubilejni razstavi »Dobrote slovenskih kmetij«

Letošnja prireditev »Dobrote slovenskih kmetij« je bila jubilejna, trideseta. Potekala je od 17. do 19. maja v minoritskem samostanu na Ptuju.
Častno pokroviteljstvo je letos prevzela ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Aleksandra Pivec.

Tridnevna prireditev je vključevala obsežno razstavo domačih dobrot, aktualne strokovne posvete in predavanja, bogato sejemsko dogajanje s ponudbo številnih dobrot, raznovrstni kulturni in zabavni program, predstavitve in podelitve priznanj.
V sklopu prireditve poteka ocenjevanje kulinaričnih izdelkov, na katerega je bilo letos prijavljenih več kot 1100 izdelkov.
Priznanja, prejeta po zaključenem ocenjevanju, so gotovo tudi pomembna informacija kupcem, kje se lahko po čim krajši poti oskrbijo z domačo, večinoma na tradicionalen način in po strogih slovenskih pravilih pridelano hrano.

Kmetije so pod arkadami samostanskega atrija in na stojnicah ponujale številne domače dobrote, ki so jih obiskovalci lahko poizkusili in kupili.
V organizaciji ministrstva za kmetijstvo je bil izveden strokovni posvet oz. okrogla miza na temo promocije slovenske hrane.
Bogat program spremljevalnih prireditev je bil med drugim v znamenju letošnje 1950. obletnice prve pisne omembe mesta Ptuj.

Osrednja nit razstave je bila namenjena zlasti ozaveščanju slovenskega potrošnika o pomenu kulture prehrane, sledljivosti živil in slovenske identitete na področju pridelave in predelave.
Naša Kmetijska zadruga Ptuj je na razstavni stojnici številnim navdušenim obiskovalcem predstavila trenutno aktualno ponudbo sveže domače zelenjave, ki jo odkupujemo od lokalnih pridelovalcev in jo tržimo v lastni maloprodajni mreži ter v veleprodaji. Pri tem veliko pozornost posvečamo kvaliteti in sledljivosti odkupljenih pridelkov.

Na prodajnih policah naših prodajaln so že na voljo prvi letošnji pridelki iz lokalne pridelave: mladi krompir, mlado zelje, solata kristalka, mlada čebula in česen ter sladke domače jagode.

Slovenija se bo leta 2021 ponašala z nazivom Evropska gastronomska regija, kar bo velika priložnost za uveljavitev domače ponudbe tudi izven naši meja. Dana bo možnost, da predstavimo slovensko hrano in njene kulinarične značilnosti, v okviru tega pa tudi doma pridelano zelenjavo in sadje, pri čemer bomo v naši zadrugi dali velik poudarek kvaliteti ter kontroli varnosti pridelkov za potrošnika.

Foto-vir: MKGP, Radio-Tednik Ptuj d.o.o.

Pripravila: Valerija Kodrič Majcen

 

Delite z ostalimi