Objavljeno dne

Jesen – čas za pravočasno zatiranje plevelov v žitih

Kot kaže,  nam bo tudi letošnja jesen postregla z lepim vremenom in nam tako zagotovila ugodne pogoje za zatiranje plevelov v žitih. Posebej primeren je ta ukrep na težjih tleh, kjer nam razmočena tla spomladi ne omogočajo pravočasne uporabe herbicidov. Pleveli  tako prerastejo fazo, v kateri jih lahko še učinkovito zatremo.

Posevku, pri katerem bomo opravili pravočasno in ustrezno varstvo pred pleveli, bomo s tem omogočili dobro razraščanje, kar pomembno vpliva tudi na končni pridelek.

Herbicidi , ki jih uporabimo v tem času, so kombinirani. To pomeni, da vsebujejo talno komponento in komponento, ki deluje preko lista.  Iz tega razloga jih je smiselno uporabiti takrat, ko so vidni prvi pleveli  in  sklop posevka še  ni strnjen.

V letošnjem letu lahko posegate po treh herbicidih oz. herbicidnih kombinacijah (slika spodaj). Novost med njimi je Alister new, ki poleg vseh pomembnih plevelov v jeseni  zelo dobro zatira tudi njivsko vijolico. Uporabimo ga lahko tudi v pozno zimskem oz.  v zgodnjem pomladanskem času, kjer pa je učinkovitost na vijolico nekoliko nižja.

Učinkovitost pri vseh spodaj omenjenih herbicidih oz. herbicidnih kombinacijah je najvišja, če škropimo v terminu, ko so ozkolistni pleveli v fazi od enega do treh razvitih listov, širokolistni pa v fazi od dveh do štirih razvitih listov.

Za območja, kjer so poleg širokolistnih v veliki meri prisotni še travni pleveli, je ta ukrep še posebej priporočljiv. Trave, kot je  navadni srakoperec (pahovka),  najbolj učinkovito  zatremo v razvojni fazi od enega do treh razvitih listov.

Ta ukrep je še posebej primeren za območje Dravskega in Ptujskega polja. Znano je, da je na tem območju navadni srakoperec (pahovka) že močno razširjen.

Priporočljive dnevne temperature pri zatiranju herbicidov jeseni so nad 5 ° C, nočne nad 0°.

Ana Ramšak