Objavljeno dne

55. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2017

55. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2017

V Gornji Radgoni je bil med 26. in 31. 8. 2017 tradicionalni, mednarodni kmetijsko- živilski sejem Agra. Med 1820 razstavljalci iz 36 držav je bila tudi Kmetijska zadruga Ptuj s hčerinskima podjetjema Oljarno Fram in Zadružno oskrbo. Sejem AGRA 2017 je potekal v znamenju trajnostnega kmetovanja, hrane iz bližine in trajnostnega turizma za razvoj.

Za nas je vsekakor najpomembnejša proizvodnja in prodaja domače hrane, pridelkov in živil, predelanih iz domačih surovin. V šestih sejemskih dneh se je na njem zvrstilo preko 160 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov, na katerih je sodelovalo na stotine strokovnjakov, predstavnikov institucij in politike. Država partnerica je bila Ljudska republika Kitajska, ki se je predstavila s 24 podjetji.

Med pomembnimi gosti je bil poleg slovenskega politična vrha tudi minister za kmetijstvo Ljudske republike Kitajske in številni kmetijski ministri iz severne in vzhodne Evrope. Zadružna zveza Slovenije je, kot vsako leto, na zadružni dan, podelila priznanja zadružnikom, zadružnim delavcem in zadrugam za izjemne rezultate in aktivnosti pri razvijanju in utrjevanju kmetijskega in gozdarskega zadružništva. V težkih časih, ko nam vremenske ujme in nizke odkupne cene pridelkov vse bolj grenijo življenje, je sodelovanje med pridelovalci, predelovalci in trgovino izrednega pomena za preživetje vseh.

Na predlog Kmetijske zadruge Ptuj je priznanje za uspešno sodelovanje z zadrugo dobil Franc Mohorič iz Trnovske vasi. Z zadrugo so sodelovali že njegovi starši, sam pa je aktivno vključen v vodenje zadruge od leta 1997, ko je bil izvoljen v nadzorni svet zadruge, kasneje je bil predsednik področne zadruge Trnovska vas, zdaj je član upravnega odbora Kmetijske zadruge Ptuj. S trdim delom in umnim gospodarjenjem sta z ženo Marijo majhno kmetijo, ki sta jo prevzela od staršev razvila v sodobno kmetijo, ki ustreza standardom sodobnega kmetovanja.

Kmetija spada med največje in najbolj urejene kmetije na področju Kmetijske zadruge Ptuj. Pred tremi leti sta jo že predala nasledniku, sinu Robertu, ki prav tako dobro sodeluje z zadrugo in kmetijo z ženo Simono uspešno razvija naprej. Veseli nas, da lahko sodelujemo s kmetijami kot je Mohoričeva iz Trnovske vasi. Ob prejemu priznanja Zadružne zveze Slovenije gospodu Francu Mohoriču iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov!

Uredniški odbor